پروستات و علائم خطرناک پروستات را بشناسید!

تاریخ انتشار : 04 بهمن 1403 تعداد بازدید ها : 5 نویسنده : دسته بندی : مقالات پزشکی مقالات پزشکی

پروستات یک غده به اندازه گردو است که بین مثانه و آلت تناسلی مردان قرار دارد و دقیقاً روبه‌روی رکتوم یا راست روده است. مجرای ادراری از میان پروستات عبور کرده و اجازه می‌دهد ادرار از مثانه به آلت تناسلی رفته و از آنجا به خارج بدن ه شود. پروستات مایعی را ترشح می‌کند که سبب تغذیه و نگهداری از اسپرم‌ها می‌شود. در هنگام انزال که همان خروج مایع منی است، پروستات این مایع را به درون مجرای ادراری وارد می‌کند و در نتیجه به عنوان مایع منی همراه با اسپرم خارج می‌شود. در این مطلب از ابوفاضل شاهین شهر می‌خواهیم بگوییم علائم پروستات چیست ، سرطان پروستات به چه صورت است و با انواع تست‌های پروستات و علائم خطرناک پروستات آشنا شویم؛ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید‌.

 


 



 


علائم پروستات چیست ؟

بیماری‌های پروستات می‌تواند به اشکال مختلفی وجود داشته باشد؛ التهاب پروستات، بزرگ شدن پروستات و سرطان پروستات این بیماری‌ها هستند که در ادامه در ارتباط با هر کدام از آن‌ها توضیح می‌دهیم.

التهاب پروستات یا پروستاتیت: التهاب پروستات است که گاهی به سبب عفونت به وجود می‌آید. معمولا این بیماری با آنتی‌بیوتیک درمان می‌شود.

پروستات بزرگ شده: به این بیماری هایپرتروفی (افزایش اندازه عضوی، بیش از حد) خوش‌خیم پروستات می‌گویند که به اختصار BPH نامیده می‌شود. بزرگ شدن پروستات عملاً همه مردان بالاتر از ۵۰ سال را تحت تاثیر قرار می‌دهد. علائم سختی در ادرار با افزایش سن بالا می‌رود. برای درمان هایپرتروفی خوش‌خیم پروستات می‌توان از دارو یا جراحی استفاده کرد.

سرطان پروستات: در کنار سرطان پوست شایع ترین شکل سرطان در مردان است اما احتمال مرگ از سرطان پروستات تنها یک در چهل و یک نفر در مردان است. برای درمان سرطان پروستات می‌توان از جراحی، رادیوتراپی، درمان با هورمون و شیمی درمانی استفاده کرد که البته برخی از مردان ترجیح می‌دهند درمان خود را به تأخیر بیندازند.


تست پروستات

  • آزمایش دیجیتال رکتال یا DRE: این آزمایش از طریق ورود به رکتوم و لمس پروستات انجام می‌شود. آزمایشگاه دیجیتال رکتال معمولاً می‌تواند پروستات بزرگ شده، توده یا برآمدگی یا سرطان پروستات ویا التهاب پروستات را تشخیص دهد.
  • آنتی ژن اختصاصی پروستات یا PSA: پروستات پروتئینی به نام PSA را می‌سازد که توسط آزمایش خون می‌تواند اندازه گیری شود. چنانچه PSA زیاد باشد احتمال سرطان پروستات بیشتر است؛ اما با این‌حال پروستات بزرگ شده نیز می‌تواند سبب افزایش PSA شود. توصیه‌های این مسئله که آیا مردی باید غربالگری شود و در چه سن این اتفاق بیفتد، متفاوت است؛ بنابراین با پزشک خود درباره اینکه آیا به تست دادن نیاز دارید یا نه و همچنین ریسک‌ها و فواید محتمل تست دادن، صحبت کنید.
  • اولتراسوند پروستات یا اولتراسوند ترنس‌رکتال: پروب اولتراسوند درون رکتوم قرار می‌گیرد و به نزدیکی پروستات فرستاده می‌شود. اغلب اولتراسوند را همراه با بیوپسی انجام می‌دهند تا سرطان پروستات را تست کنند.
  • بیوپسی پروستات: یک سوزن درون پروستات وارد می‌شود تا بخشی از بافت آن را برای تست کردن سرطان پروستات خارج کند؛ این آزمایش اغلب از طریق رکتوم انجام می‌شود.

 

 


سرطان پروستات

سرطان پروستات شایع‌ترین نوع سرطان در مردان است. بیشتر انواع سرطان‌های پروستات به آرامی پیشرفت می‌کنند و محدود به غده پروستات هستند که آسیب جدی ندارند؛ با این حال که برخی از انواع سرطان پروستات به آرامی پیشرفت می‌کنند و به حداقل درمان نیاز دارند و حتی گاهی به هیچ درمانی نیاز ندارند، بقیه انواع سرطان پروستات مهاجم هستند و می‌توانند به‌سرعت پخش شوند. سرطان‌ پروستات چنانچه زود تشخیص داده شود، یعنی هنگامی که هنوز در غده پروستات قرار دارد؛ بهترین شانس برای درمان موفق را خواهد داشت.


علائم خطرناک پروستات

سرطان پروستات در مراحل ابتدایی خود هیچ نشانه ای ندارد اما علائم خطرناک پروستات که در مراحل پیشرفته آن ایجاد می‌شود، شامل موارد زیر است:

  • دشواری در ادرار
  • کاهش فشار جریان ادرار
  • وجود خون در ادرار
  • وجود خون در مایع منی
  • درد استخوان
  • از دست دادن وزن بدون هیچ تلاشی
  • عدم نعوظ درست

علل ایجاد سرطان پروستات

دلیل ایجاد سرطان پروستات معلوم نیست؛ اما همچون سایر سرطان‌ها با تغییر در DNA سلول‌ها، رشد آن‌ها نسبت به سلول‌های عادی بیشتر شده و در نتیجه تشکیل توده می‌دهند. این توده می‌تواند دچار متاستاز شده و به بافت‌های اطراف نیز آسیب بزند. برخی از موارد ریسک فاکتورهای ایجاد سرطان پروستات هستند که در ادامه به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

  • افزایش سن: احتمال ایجاد سرطان پروستات با افزایش سن بیشتر می‌شود و شیوع آن، بیشتر، پس از سن ۵۰ سالگی است.
  • نژاد: به دلایل ناشناخته افراد سیاه‌پوست ریسک بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات دارند و در سیاه‌پوستان سرطان پروستات اغلب به شکل تهاجمی و پیشرفته بروز می‌کند.
  • تاریخچه خانوادگی: چنانچه سرطان پروستات در یکی از بستگان خونی همچون والد، برادر یا فرزند تشخیص داده شود؛ احتمال ابتلای شما افزایش می‌یابد. همچنین در خانواده شما چنانچه ژنی که سبب افزایش احتمال بروز سرطان سینه می‌شود، وجود داشته باشد؛ ویا سرطان سینه در خانواده شما در افراد متعددی مشاهده شده باشد، احتمال ایجاد سرطان پروستات افزایش می‌یابد.
  • چاقی مفرط: افرادی که به بیماری چاقی مفرط دچار هستند، ریسک بیشتری برای ابتلا به سرطان پروستات نسبت به افرادی که وزن متعادلی دارند، دارا هستند؛ با این حال مطالعات، نتایج مختلفی دارد. در افراد چاق سرطان اغلب به شکل تهاجمی است و پس از درمان اولیه باز می‌گردد و به همین دلیل چاقی دشمن پروستات محسوب می‌شود.

 

 


پیشگیری از سرطان پروستات

برای کاهش ریسک ابتلا و پیشگیری از سرطان پروستات می‌توانید از راه‌های زیر کمک بگیرید:

#رژیم لاغری و رژیم غذایی سالم غنی از سبزیجات و میوهها: مصرف میوه‌ها و سبزیجات متنوع و غلات کامل می‌تواند ویتامین‌های موردنیاز بدن شما را تامین کند و به‌صورت کلی سلامت شما را افزایش دهد و به پیشگیری از سرطان پروستات کمک نماید.

مصرف غذای سالم بهجای مکملهای دارویی: هیچ یک از تحقیقات انجام شده، تاثیر مکمل‌های دارویی در کاهش ریسک ابتلا به سرطان پروستات را تایید نمی‌کند؛ اما مصرف غذای سالمی که بتواند مواد مغذی و ویتامین‌های موردنیاز بدن شما را تکمیل نماید برای حفظ سلامتی شما مفید است.

بیشتر روزهای هفته ورزش کنید: ورزش کردن در بیشتر روزهای هفته نه‌تنها سلامتی شما را ارتقا می‌دهد بلکه به شما کمک می‌کند وزن خود را متعادل نگه دارید. چنانچه به تازگی ورزش کردن را آغاز کرده‌اید، از ورزش‌های سبک و به آرامی شروع کنید و سپس روزهایی که ورزش می‌کنید را افزایش دهید.

وزن خود را درمحدوده سالم نگه دارید: همانطور که پیشتر گفتیم، یکی از ریسک فاکتورها و دشمن پروستات چاقی و اضافه وزن است؛ بنابراین چنانچه در وزن مطلوبی قرار دارید، وزن خود را در همان مقدار نگه دارید و چنانچه تمایل وزن شما بیش از حد معمول است، با یک رژیم غذایی اصولی وزن خود را کاهش دهید. برای ثابت نگه‌ داشتن وزن خود ویا کاهش وزن، می‌توانید از رژیم‌های اصولی بهاره ابوفاضل شاهین شهر استفاده نمایید که نه‌تنها شما را به تناسب اندام می‌رسانند و سلامت شما را ارتقا می‌دهند، بلکه می‌توانید در کنار آن از ورزش متناسب با رژیم خود استفاده کنید تا سبک زندگی خود را تغییر دهید. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی #رژیم آنلاین من کلیک نمایید.

درباره بالا بودن ریسک سرطان پروستات با پزشک خود مشورت نمایید: چنانچه با توجه به علل ایجاد سرطان پروستات ویا علائم خطرناک پوستات که گفته شد، شما ریسک بالایی برای ابتلا به سرطان پروستات دارید؛ در این‌باره با پزشک خود مشورت نمایید تا داروی لازم وراه‌کارهای مناسب برای پیشگیری از سرطان پروستات را در اختیار شما قرار دهد.

 

مترجم: ریحانه ساده طهرانی | ترجمه از webmd.com و mayoclinic.org

 

 
پرینت مقالـه

می پسنـدم0

افزودن به علاقه مندی

اشتراک گذاری

اندازه متن 14

ارسال دیدگاه